Hoe EPDM meesurft op de huidige bouwtrends

Volgens de verwachtingen van de Confederatie Bouw zullen we niet zozeer minder maar vooral anders bouwen in de toekomst. Dat heeft onder meer te maken met de doelstellingen rond de klimaatverandering. Om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, moeten onze woningen bijvoorbeeld energie-efficiënt, kwalitatief en met respect voor de natuur gebouwd worden. Het hoeft dus niet te verwonderen dat zowel duurzame als milieuvriendelijke bouwmaterialen in trek zijn. En EPDM sluit perfect aan bij deze trends. 

Ook het NAVO-hoofdkwartier in Evere is van groendaken voorzien, uitgevoerd op een ondergrond van Resitrix EPDM-membranen van VM Building Solutions.

Duurzaam
100% waterdicht
Met EPDM vermijd je nattigheid – letterlijk. De sterke afdichtingsprestaties van het synthetische rubber geven elk nieuwbouw- of renovatieproject een garantie op waterdichtheid. Ook na tientallen jaren. Zelfs complexe dakdetails, zoals koepels en dakrandprofielen, blijven waterdicht.

Meer dan 50 jaar gemoedsrust
In opdracht van de Benelux-organisatie voor EPDM-producenten (VESP) testte het Süddeutsche Kunststoff-Zentrum uit Würzburg liefst 39 dakprojecten met elastomeer-EPDM. De conclusie? EPDM heeft een levensduur van minimaal 50 jaar!

Weer of geen weer
EPDM-membranen zijn uv-bestendig en doorstaan probleemloos hagelbuien. Meer zelfs, door de 400%-rekbaarheid kan het materiaal ook makkelijk thermische shocks aan. Valt de hemel plots naar beneden na een hete zomerdag? Het temperatuurverschil deert het EPDM niet.

Milieuvriendelijk
Lage ecologische voetafdruk
EPDM produceren kost relatief weinig energie. Ook het materiaal zelf is milieuvriendelijk: het gaat zeker een halve eeuw mee en wordt in die tijd niet afgebroken. Na gebruik is het rubber dan weer volledig recyclebaar als grondstof voor andere producten. Milieuorganisaties zoals Greenpeace geven EPDM daarom hun zegen.

Ideaal voor groendaken en regenwateropvang
Dankzij de wortelvaste en waterdichte eigenschappen van EPDM kiezen alsmaar meer mensen ervoor om hun plat dak met diverse grassoorten en planten te bedekken. Regenwater opvangen voor intern gebruik? Ook hiervoor is EPDM een geschikt materiaal. Interessant: VM Building Solutions heeft wortelvaste EPDM-membranen in het aanbod die voor zowel extensieve als intensieve groendaken geschikt zijn.

Luchtdicht bouwen
Wie de energiedoelstellingen van de overheid wil volgen, kan er niet om heen: luchtdicht bouwen. Kort gezegd, komt het erop neer om kieren en spleten te vermijden, en zo de warmte binnen en de koude buiten te houden. EPDM vervult die rol uitstekend. Op het dak, maar ook rond ramen en deuren.

"Voor lucht- en waterdichtingen rond ramen, deuren en dorpels heeft VM Building Solutions een specifiek aanbod zelfklevende stroken in gewapende EPDM: Resistit G SK. De Resitit G SK afdichtingsstroken kunnen eveneens gebruikt worden voor de afdichting van schouwen, vochtwering in spouwmuren en om kelders waterdicht te maken."