Interview EPDM instructeurs

Jan Vermeire en Bernard Sol, ervaren EPDM-instructeurs bij VM Building Solutions, leggen in zes vragen en met de nodige passie uit waarom een goede opleiding zo hard nodig is.

De voorbije decennia is EPDM uitgegroeid tot dé keuze voor platte daken. Veel dakwerkers wagen dan ook graag hun kans met EPDM, maar een dakproject met EPDM vereist een grondige voorkennis van het EPDM-systeem. Jan Vermeire en Bernard Sol, ervaren EPDM-instructeurs bij VM Building Solutions, leggen in zes vragen en met de nodige passie uit waarom een goede opleiding zo hard nodig is.

Welk doelpubliek wil VM Building Solutions met de EPDM-opleidingen aanspreken?

Jan Vermeire: “In onze opleiding verwelkomen we hoofdzakelijk dakwerkers. Het traject richt zich op wie voor het eerst met EPDM aan de slag gaat, maar ook op wie er al mee vertrouwd is. De meeste dakwerkers doorlopen het hele traject, maar wie bijvoorbeeld al voorkennis heeft kan op aanvraag ook instappen op een niveau naar keuze. Het is mooi om vast te stellen hoeveel mensen enthousiast zijn over EPDM. In totaal leiden we in de Benelux en Frankrijk 3.000à 4.000 mensen per jaar op.”

Waarom is het belangrijk deze opleiding te volgen?

Bernard Sol: “Een EPDM-opleiding opent de deur naar het perfect uitgevoerd dak met een kwalitatieve afwerking. Het gebeurt dat dakwerkers ons vertellen dat ze het ook wel zonder opleiding zullen kunnen, maar zonder opleiding kan je geen EPDM plaatsen. Het vergt enige voorkennis om EPDM op een correcte manier te verwerken. Op het eerste zicht lijkt het eenvoudig, maar de vakkennis zit in de detailafwerking.”

Het opleidingstraject bestaat uit vier niveaus. Kan je enkele praktische voorbeelden geven van wat je tijdens elke fase leert?

Bernard Sol: “Tijdens het eerste niveau maken de deelnemers kennis met EPDM. We geven inleidende kennis over wat naadverbindingen zijn en over de verkleving. Wie daarna graag zelf aan de slag gaat met EPDM, kan bij de niveau 2 opleiding een hele dag op maquette werken. Tijdens die opleiding leer je echt zelfstandig EPDM plaatsen.”

Jan Vermeire: “Tijdens het derde niveau van de opleiding komt een instructeur ter plaatse mee een werf begeleiden. De instructeur toont voor en stuurt bij, waardoor je meteen een goede start neemt op je eerste EPDM-werf. Het vierde en laatste niveau is een expertopleiding. Hier komen moeilijke details, dakdoorvoeren, binnenhoeken, enzovoort aan bod. Deze gepersonaliseerde opleiding volgt vaak een tijdje later, eens de dakwerkers wat ervaring met EPDM hebben opgebouwd en zich verder willen specialiseren.

Hoe lang duurt het om het hele opleidingstraject te doorlopen?

Jan Vermeire: “De meeste opleidingen vinden plaats in de wintermaanden en dan gaat het iets sneller, maar bij goed weer kan het tot een jaar in beslag nemen voor de cursisten niveau vier bereiken. In de tussentijd kunnen de dakwerkers in principe vanaf niveau twee aan de slag met EPDM. Wij begeleiden de deelnemers tot ze er volledig klaar voor zijn om zelf EPDM te leggen. Bij sommigen is dat meteen na niveau twee, anderen hebben baat bij de werfbegeleiding van niveau drie. Het is ook altijd mogelijk een opleiding twee keer te volgen. Wij helpen graag tot de deelnemers de techniek volledig onder de knie hebben.”

Waar vinden deze opleidingen plaats?

Bernard Sol: “We willen graag iedereen die enthousiast is over EPDM bereiken, ongeacht de regio. De opleidingen vinden dan ook plaats op verschillende locaties. De kennismaking kan bijvoorbeeld in je vertrouwde distributiecentrum of in het opleidingscentrum in Deinze. De praktijkopleiding op maquette en de expertopleiding vinden plaats in Deinze, Gembloux en in sommige distributiecentra. Vanaf oktober kan het ook in ons nieuwe opleidingscentrum in Ham.”

Wie geeft deze opleidingen?

Jan Vermeire: “Al onze instructeurs zijn technisch geschoolde specialisten. Bovendien vormen we een écht team, dat kennis uitwisselt. De instructeurs helpen elkaar voor 100%. Samen zorgen we ervoor dat deelnemers de finesses van elk type membraan leren kennen. Het zijn ook deze instructeurs die het gebruik van ons EPDM membraan met jou zullen overlopen. ■