Zinken dakbedekking: een waterdicht plan voor elk bouwproject

Zinken dakbedekking: een waterdicht plan voor elk bouwproject

Zink als dakmateriaal biedt veel voordelen – van duurzaamheid tot flexibiliteit. Maar niet elke dakopbouw is een ideale match. Onze moderne manier van wonen vraagt immers om vochtvrije bouwoplossingen.  Daarom vroegen we Sammy Baron, technical manager bij VM Building Solutions in Deinze, naar de do’s-and-don’ts voor zinken dakbedekkingen.

Hoewel je zink recent steeds meer in het straatbeeld ziet opduiken, is het lang geen nieuw materiaal voor dak- en gevelconstructies. Zo dateert de eerste bekende toepassing van zink als dakbedekking, de kerk Saint-Barthélemy in Luik, al van 1811. Niet veel later zag VMZINC het licht, een Belgisch pioniersbedrijf dat door de jaren heen zink produceerde en leverde voor talloze publieke en private bouwprojecten. En dat tot ver over de landsgrenzen.

Vandaag bestaat VMZINC voort onder de vleugels van VM Building Solutions, dat intussen de belangrijkste fabrikant en leverancier van zinktoepassingen is voor de bouwindustrie in Europa, Noord-Amerika, Australië en verschillende Aziatische landen.

De zinken revolutie

Zink is de laatste jaren doorgebroken bij het grote publiek. Hoe verklaar je dat?

Sammy Baron: “De opmars van zink kadert binnen twee algemene trends in de bouwsector: zowel natuurlijke als duurzame producten worden populairder. En als je weet dat zink beide eigenschappen combineert, dan hoef je niet ver te zoeken naar de reden van het groeiende succes. Die ‘back to nature’-mentaliteit bij opdrachtgevers wordt overigens verder versterkt door de coronacrisis.”


De 4 grootste voordelen van een zinken dakbedekking

#1 Flexibiliteit – Zink leent zich uitstekend voor zowel moderne als traditionele bouwstijlen, in vele vormen en talrijke kleurvariaties. 
#2 Levensduur – De impact van weersomstandigheden op zink is minimaal door de natuurlijke patina en zink is heel onderhoudsvriendelijk.
#3 Duurzaam – Zink is een natuurlijk materiaal dat 100% recycleerbaar is. Zo draag je bij aan een duurzame wereld.
#4 Esthetisch – Met zink krijg je unieke vorm-kleurcombinaties en kan je van elke opdracht een topproject maken.


Dakopbouw cruciaal

Is zink geschikt voor elke type dak?

Sammy Baron: “Het korte antwoord is ‘ja’. Je kan een zinken dakbedekking leggen op verluchte en niet-verluchte daken. In theorie is de enige voorwaarde een helling van 3 graden. Maar dat wil niet zeggen dat elk type dak ook even geschikt is voor zink. Vooral de dakopbouw speelt hierin een cruciale rol. Zo zijn er bij compactdaken enkele uitdagingen.”

“Bij een zogeheten warm dakopbouw ligt de sleutel tot succes bij het correct aanbrengen van het dampscherm.”

Welke aandachtspunten houdt de dakopbouw van een compactdak in?

Sammy Baron: “Bij een compactdak zit het thermische isolatiemateriaal onder de dakvloer, tussen de liggers. Een dampscherm onderaan de draagstructuur moet dan voor de luchtdichtheid zorgen. Daar zit meteen de moeilijkheid. De correcte installatie van een dampscherm is bij een compactdak arbeidsintensief en complex. Je moet immers het dampscherm verschillende keren doorprikken met nagels, de aansluiting aan de muren is precisiewerk en verder kunnen bijvoorbeeld luchtkanalen en bedrading ook de luchtdichtheid in het gedrang brengen. Bovendien gebeurt de plaatsing – zeker bij renovaties – vaak door niet-professionelen, waardoor het risico op gebrekkige kwaliteit toeneemt.”

Wat is het mogelijke gevolg van een slecht functionerend dampscherm?

Sammy Baron: “Ongecontroleerd damptransport in de dakstructuur. Dit leidt dan weer tot condensatie tussen de verschillende lagen. Mogelijke gevolgen zijn verminderde isolatiewaarden, vocht in de structuur en aantasting van de beschermlaag van het zink. Onze lange ervaring met warme daken leert ons dat de beschermlaag van zink wel voldoende gewapend is tegen een normale hoeveelheid condens, maar minder tegen excessieve hoeveelheden ten gevolge van een falend dampscherm.”

“Bij het merendeel van de schadegevallen ligt een gebrekkige plaatsing van het dampscherm aan de basis.”

 1 Houten draagvlak geschikt voor daktoepassingen

 2 Dampscherm

 3 Minerale wolisolatie

 4 VMZINC Membrane

 5 Staande Naad VMZINC met ZINC PLUS

 

Alternatieve routes

Zijn er oplossingen om schade bij een compactdak te vermijden?

Sammy Baron: “De dikte van de coating is vanzelfsprekend essentieel. VMZINC werkt bijvoorbeeld met een gepatenteerde beschermlaag van minimum 60 micron. Daarmee beschikken we over de dikste coating op de markt. We pleiten ervoor om die standaard – een dikte van 60 micron beschermlaag aan de onderzijde – als algemene norm te vestigen voor de hele sector. Maar zoals eerder aangegeven, is het probleem niet de zinken dakbedekking, wel het risico op bouwvocht en condensatie door doorlatende dampschermen. Kortom: we sluiten ons aan bij observaties door het WTCB dat compactdaken minder beantwoorden aan de moderne noden. Het goede nieuws is dat er ook warme daken bestaan die wél optimaal zijn.”

“VMZINC pleit ervoor een minimumdikte in te voeren van 60 micron voor de beschermlaag onderaan het zink.”

Welk type warme daken biedt een uitweg en waarom?

Sammy Baron: “Een warm dak met een correct dampscherm op een ononderbroken draagvlak is een betere optie: het is makkelijk te plaatsen van bovenaf en je hebt minder kans op fouten en luchtlekken. Niet onbelangrijk nu de normen voor isolatie en luchtdichtheid strenger worden. Bovendien zorgt onze moderne manier van wonen voor meer vochtproductie. Samengevat is een dampscherm op een ononderbroken draagvlak dus de beste keuze als je voor een warm dak kiest.”

Wat zijn de voordelen van werken op een ononderbroken dakvloer?

Sammy Baron: “Een dergelijke dakvloer is ononderbroken en vlak, wat het fysiek makkelijker maakt om op de dakvloer te werken. Dit maakt een vlotte installatie van het dampscherm mogelijk. De naadverbindingen en de aansluitingen aan de muren kunnen zo moeiteloos worden afgewerkt. Dit zorgt voor een optimaal lucht- en dampdicht resultaat.”

Naar een netwerk rond kwaliteit

Welke rol wil VM Building Solutions opnemen in dit verhaal?

Sammy Baron: “We willen meer dan enkel marktleider zijn. Onze ambities is om de beste partner te zijn voor professionals in daken en façades. We doen dit door onze kennis en ervaring te delen met de markt, bijvoorbeeld aan de hand van praktijkgerichte opleidingen voor installateurs en duidelijke communicatie voor architecten. Zink is een echt topmateriaal voor daken en gevels. Het zou zonde zijn om de vele voordelen te laten liggen door vermijdbare technische uitdagingen. Het doel is met andere woorden om mee te denken met professionals uit de bouwsector en hen waar mogelijk bij te staan. We mogen dan al bijna 200 jaar bestaan, we blijven voortrekkers in hart en nieren.”

Je onderscheiden als professional in de bouwsector?

Word een krak in zinken dakbedekking. Kies een van onze PRO ZINC opleidingen op maat en geef je renovatie- of nieuwbouwprojecten een kwaliteitsinjectie.