Cronos Groep: hightech tussen gevels van zink

Zinken zijgevels

Net voor je op Antwerpen Linkeroever in de file van de Kennedytunnel duikt, rijst aan je linkerkant in het Katwilgpark een nieuw gebouw op. Opvallend: twee zijgevels ervan zijn volledig in zink bekleed. Dit is het eerste uit een reeks van drie identieke kantoorgebouwen. Dit moderne concept, inclusief speelse daken, zal in de komende decennia de Antwerpse skyline tekenen net voor je onder de Schelde door gaat.

Het was een vooruitziende keuze om hier een kantorencomplex te bouwen. Mensen zullen hier werken in het groen en toch zeer dicht bij het centrum. Zodra de Oosterweelverbinding een feit is, zijn alle troeven aanwezig om uit te groeien tot een toplocatie. Het wordt hier aangenaam werken.

Dit gebouw is nog maar het eerste binnen een veel groter project, met al zeker twee exacte kopieën van het gebouw waar we nu aan bezig zijn. De totale oppervlakte ervan bedraagt ongeveer 70.000 m². Het Antwerpse bureau Polo Architects tekende plannen voor 7 afzonderlijke bouwzones. Dit eerste kantoorgebouw van 8.000 m² wordt de nieuwe Cronos-vestiging.

Geen doordeweeks kantoorgebouw
Cronos is een cluster van IT start-ups dat een snelle groei heeft doorgemaakt, nog steeds uitbreidt en extra capaciteit nodig heeft. Het wordt een atypisch landschapskantoor met een zeer uitdagende architectuur die zich zowel binnen als buiten laat opmerken. Aan de buitenkant wordt dat vertaald in de kenmerkende vormgeving van de zijgevels, de grote glaspartijen over de volledige hoogte van de voor- en achtergevel en in de bijzondere vormgeving van het dak. Wie over de E17 rijdt, eender in welke richting, zal er niet naast kunnen kijken.

Zink op de zijgevels
Zinkaannemer Lion bvba heeft een prachtig werk afgeleverd met 1900 m² zink op de zijgevels. Rechthoekige ruiten, 29 dozen van 110 stuks, dat zijn er dus... 3200. De zinken gevels werden gekozen omdat Polo Architects zink-minded is.

Stan Lion is een duidelijke believer van zink. Zijn bvba bestaat ondertussen 45 jaar. Het vertrouwen in VMZINC is met de jaren gegroeid. Zinkwerk is nooit tweemaal hetzelfde, dat maakt het zo boeiend voor de oprichter Stan Lion. En pas op, ze maken ook alles zelf: staande naad, gevelpanelen, plooien, noem maar op.

De aflijning van dit gebouw maakt het zinkwerk toch wat ingewikkelder dan standaard. Zo moeten de ruiten op de kopse zijden van het gebouw een kader rond de glazen gevel vormen. De uitlijning van ruiten op de zijgevels moet gelijk komen met die van de ruiten die het kader rond de glaspartij vormen.

“De verschillende teams van VMZINC helpen waar ze kunnen, zelfs meer dan dat. We krijgen van hen de technische tekeningen, het lastenboek en alles wat nodig is. Zijn er speciale details, dan tekenen ze die ook voor ons uit. En staan we plotseling toch nog voor een probleem op de werf, dan hoef ik maar te bellen en VMZINC staat er. Als je als twintig-jarige in het zinkwerk stapt en al van in dat prille begin bij VMZINC bent dan weet je welk vlees je in de kuip hebt.”

Zink