Waterdicht maken terras kunstencentrum Vooruit

Waterdichting terras kunstencentrum Vooruit

Het kunstencentrum “Vooruit” is een vaste waarde in Gent, gelegen in het hart van de studentenwijk, waar het terras elke ochtend de eerste zonnestralen opvangt. Achter het gebouw, waar liefhebbers van theater, muziek en feest regelmatig samenkomen, schuilt een jarenlange geschiedenis boordevol bouwkundige geheimen. Zo zorgen de Resitrix MB en Centylon ervoor dat het gebouw helemaal waterdicht blijft en dragen ze bij aan de bescherming van het beroemde kunstencentrum. Het centrum Vooruit wordt bovendien beschouwd als materieel cultureel erfgoed. Om dit certificaat te behalen, kozen de Stad Gent en de dakwerkers er destijds voor om gebruik te maken van hoogwaardige materialen, namelijk Resitrix MB en de Centylon 2-component vloeibare afdichting! Hieronder lichten we even een tipje van de sluier op en onthullen we enkele van de geheimen die dit prachtige terras in petto heeft.

Gezellig terrassen op het ‘Vooruit Terras’

Voor het honderdjarige bestaan van het gebouw in 2013 werd het Vooruit Terras ontworpen in samenwerking met de Universiteit Gent en de Stad Gent. Het is een indrukwekkende plek op elk vlak, van het fraaie urban design en het panoramische uitzicht op de Sint-Pietersnieuwstraat tot de plantenbakken en de felgekleurde stoelen. Het terras is toegankelijk via het Vooruit Café op het gelijkvloers of via de trap naast de fietsenstalling onder het terras.

Om het dak af te dichten, viel de keuze op de Resitrix MB het dikste product in de Resitrix-familie. En uit de foto's wordt onmiddellijk duidelijk dat het de juiste keuze was, want het EPDM kon in een mum van tijd worden geplaatst – in dit geval direct op een stoffige betonchape, losliggend. Verder konden de Resitrix MB-langsnaden met gemak worden gelast met een Leister Varimat lasautomaat. Hierdoor kon het terras sneller waterdicht gemaakt worden, waardoor het dakwerkersteam in een mum van tijd hiermee klaar was.

Algemener gesproken, is Resitrix MB het perfecte materiaal voor beloopbare en berijdbare oppervlaktes zoals bv. rooftoprestaurants, moestuinen of privéterrassen, dakparkings,... Door zijn dikte van 3,1 is Resitrix MB uiteraard heel goed bestand tegen perforaties,… wat van héél groot belang is wanneer men een terras plaatst met terrastegels, beplanking,… Hierdoor kan men dus zowel kiezen voor tegels op tegeldragers, alsook voor tegels die in een zandbed of dgl. geplaatst worden. Bij deze laatste optie is het dan wel noodzakelijk om een drainagelaag te voorzien, zodat het water nog steeds zijn weg vindt naar de regenwaterafvoeren. De afwerking van tegels en/of beplanking kan uiteraard gekozen worden door de architecten of opdrachtgevers, zodat ze er elk hun eigen stijl kunnen aan geven, wetende dat ze mogen vertrouwen op de topprestaties van het EPDM-membraan dat ze hebben gekozen. Want een afdichting met behulp van Resitrix MB, blijft minstens 50 jaar lang op haar plaats, zonder aan efficiëntie of betrouwbaarheid te verliezen.

De Centylon 2-component vloeibare afdichting werd gebruikt voor het waterdicht afdichten van de aluminium balustradevoet op de Resitrix MB, alsook voor de hoeken van de trap van het Vooruit Terras. Bijkomend, gezien de complexiteit, werd ook het dak van de buitenbar waterdicht afgewerkt met Centylon 2-component vloeibare dichting. Deze vloeibare dichting dient er zich toe om complexe details en toepassingen, toch op een correcte manier waterdicht af te werken. Centylon bevat geen weekmakers, is solventvrij, is wortelvast en wordt zodanig hard, dat ze perfect kan aangewend worden voor een geballaste toepassing zoals hier het dak van de buitenbar op het Vooruit Terras. De dakwerkers konden dit proces met gemak en zonder gedoe tot een goed eind brengen, ook omdat ze van begin tot eind rekening hebben gehouden met de instructies van VM Building Solutions. En met 25 jaar bewezen waterdichtheid mag het team van Vooruit zeker zijn van de kwaliteit van het geplaatste Centylon afdichtingsmateriaal.

Vooruit: dat is kunst, theater, gezellig terrassen... en steeds beschermd door EPDM.
De samenwerking tussen de Stad Gent, de Universiteit Gent en VM Building Solutions heeft geleid tot een fraaie make-over van dit belangrijk Belgisch cultureel erfgoed.

 

‘Kunst veredelt’, een tijdloos motto!*

Het Gentse kunstencentrum “Vooruit” werd opgericht in 1913 door de socialistische coöperatie Vooruit. Over de jaren heen kende het centrum een bijzonder bewogen geschiedenis, beginnende met de Eerste Wereldoorlog, het interbellum en de Tweede Wereldoorlog. In deze roerige periode heeft het gebouw verschillende eigenaars, of bezetters, gekend en de coöperatie Vooruit kreeg het feestlokaal in 1946 pas terug in eigen handen. De komende decennia bruiste het van het leven, maar in de jaren 70 raakte het feestlokaal, door een gebrek aan geld, in onbruik en werd het uiteindelijk verlaten. Het café bleef wel nog open tot de jaren 80, maar veel leven zat er niet meer in. In 1982 kwam er echter terug schot in de zaak dankzij een groepje jongeren, die het Socio-cultureel Centrum Vooruit oprichtten. Ze gingen direct aan de slag – Vooruit met de geit! Het volledige gebouw werd gerenoveerd, er was geen enkele politieke connectie meer en het centrum werd al snel de culturele, artistieke ontmoetingsplaats zoals we ze vandaag de dag kennen. Het motto van Vooruit, “Kunst veredelt”, pronkt nog steeds in al haar glorie boven het podium in de theaterzaal en blijft de bezoekers inspireren, of ze nu iets drinken in het Vooruit Café of gezellig een terrasje doen op het dak van het gebouw.

* Bron: https://www.vooruit.be/nl/context/Monument/Geschiedenis

Resitrix