EPDM membranen zijn uitstekend bestand tegen hagelbuien

Bosbranden, droogte, overstromingen, orkanen, hagelbuien… De afgelopen jaren is de ernst van extreme weersomstandigheden overal ter wereld toegenomen. Antropogen klimaatverandering (AKV) ofwel klimaatverandering veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen, ontbossing en intensieve veehouderij, lijken de belangrijkste boosdoeners te zijn.

Uit gegevens van de European Severe Weather Database (ESWD), doen grotere en intensere hagelbuien zich nu niet meer alleen in de traditionele gebieden met zware hagelval voor, maar vrijwel overal ter wereld. Hagel vormt één van de  meest ernstige en complexe oorzaken die de goede werking van elk dakafdichtingssysteem mogelijk aantasten. Hagelstenen kunnen ernstige schade veroorzaken, van slechts 'cosmetische' of esthetische schade tot meer ernstige problemen zoals lekkage, wat weer tot andere vervolgschade leidt.

De effecten van hagelschade aan daken hangen onder meer af van de omvang en intensiteit van de hagelbui, de helling van hetbdak, ook het type en de leeftijd van het dakbedekkingsmateriaal, spelen een belangrijke rol. Sommige dakbedekkingsmembranen zijn gevoeliger voor hagelschade dan andere, wat ook afhangt van hoe het betreffende product wordt gemaakt en of het op de lange duur stabiel en elastisch is.

Veerkracht/flexibiliteit van gebouwen is vandaag de dag een noodzaak en daarom vormt de hagelbestendigheid van de gebouwschil een essentiële beslissing in de ontwerpfase. Daarom legt de VESP met haar EPDM aanbod zich toe op het aanbieden van veerkrachtige/ elastische producten die de effecten van extreme weersomstandigheden doorstaan en zich er gemakkelijk van kunnen herstellen. EPDM dakafdichtingsmembranen hebben niet alleen een uitmuntende duurzaamheid en levensduur, maar leveren eveneens superieure prestaties.

Om de invloed van hagel in kaart te brengen, hebben we de membranen op de proef gesteld, conform de norm EN13583. Deze norm bepaalt de hagelweerstand van dakbedekkingsmembranen van bitumen, kunststof en rubber bij aanbrenging op harde en zachte steunelementen of ondergronden. De resultaten bevestigen dat de hagelprestaties van EPDMmembranen bij de beste op de markt behoren. EPDM membranen vertonen uitmuntende resultaten in alle verkrijgbare diktes. In het algemeen levert een dikker membraan betere hagelprestaties op. Dat blijkt ook uit de testresultaten. Uit onderzoeken van onafhankelijke derden blijkt dat de hagelprestaties van andere, traditionele waterdichtingsmembranen naarmate ze ouder worden, minder bestand zijn tegen hagelbuien, terwijl EPDM zijn gehele levensduur lang uitmuntende resultaten blijft boeken.

Bron: Roof Belgium 

(https://issuu.com/confed/docs/roof_belgium_2022-02_lores)