Renaat Melis over de beginjaren en de voordelen van EPDM

EPDM, de meest betrouwbare én groene keuze voor platte daken
Op enkele decennia tijd is EPDM uitgegroeid tot de topkeuze voor platte daken. Renaat Melis, co-founder van VM Building Solutions, lag mee aan de basis van de doorbraak van het synthetische rubber in België. Hij blikt graag terug op die beginperiode en verklaart hij in één adem waarom EPDM ook de dakbedekking van de toekomst is.

Samen met zijn broer Francesco richtte Renaat Melis in 1993 het bedrijf International Roofing Systems (I.R.S.) op dat in 2011 een fusie aanging met het in de begin jaren ‘90 opgerichte Btech van Mark Vandecruys, vandaag onderdeel van VM Building Solutions.

“De kwaliteit van EPDM heeft mij altijd gefascineerd”, steekt Renaat Melis van wal. “Daarom was ik er al in de nadagen van de jaren 80 volop mee bezig en heb ik het sindsdien nooit meer losgelaten.”

Valse start in België
Waar ligt de bakermat van EPDM?

Renaat Melis: “De eerste grote commerciële fabrikant was het Amerikaanse Carlisle. Zij maakten al in 1961 furore door het iconische ronde hoofdgebouw van O’Hare, de luchthaven van Chicago, van een EPDM-dakbedekking te voorzien. Dat pioniersproject luidde ook meteen de sterke opmars van EPDM in de Verenigde Staten in. Interessant detail: Carlisle is al jaar en dag onze huisleverancier.”

Waaide het Amerikaanse succes snel over naar België?

Renaat Melis: “Neen. In ons land maakte synthetisch rubber een valse start als bouwmateriaal. Zo gebruikte men butyl – de tweelingsbroer van EPDM – voor de waterdichting van de Brusselse tunnels en metro. Maar het gebrekkige naadverbindingssysteem veroorzaakte al snel zware lekkages. Het vertrouwen in synthetisch rubber was meteen weg. Pas aan het begin van de jaren 90 klaarde de hemel op en brak EPDM door als dakbedekking.”

Focus op kleine dakwerkers en opleidingen
Welke rol speelde u daarin?

Renaat Melis: “Pioniers zoals Harry Steenbrugghe hadden EPDM als kwalitatieve dakbedekking al in de jaren 80 geïntroduceerd in België. Mijn broer en ik zorgden voor de verdere doorbraak met een uitgebreid distributienetwerk en opleidingen voor dakwerkers. Vooral dat laatste bleek belangrijk, want professionals hadden veel vragen en twijfels over EPDM. Die aanpak met gerichte trainingen hanteren we vandaag nog altijd. Want dakwerkers raden enkel producten aan als ze er zelf probleemloos mee kunnen werken.”

Welk project uit de beginjaren zal u altijd bijblijven?

Renaat Melis: “De militaire kazerne van Marche-en-Famenne was ons eerste megaproject: een aanbesteding voor een dak van 25.000 m2 – toen ongezien. We dachten dat we die prestatie nooit meer zouden herhalen, maar door te focussen op een grote groep van kleine zelfstandige dakwerkers slaagden we er toch in om jaar na jaar te groeien. Grote projecten zijn tof als extra, maar onze verdienste is vooral dat EPDM mainstream is geworden.”

Wanneer dacht u: nu zijn we echt vertrokken?

Renaat Melis: “Bij de overname van VM Building Solutions enkele jaren geleden. Die acquisitie lanceerde ons voorgoed op de Franse en Duitse markt én zorgde voor heel wat algemene internationale erkenning.”

Plat dak wordt slimme keuze
Is België een land van platte daken?

Renaat Melis: “De cijfers spreken voor zich. Elk jaar leggen we samen zo’n 18 miljoen m2 aan plat dak. Ter vergelijking: Frankrijk doet het met ongeveer 24 miljoen m2 niet veel beter. Dat komt door de sterke industrialiseringsgraad in ons land. Er zijn veel bedrijven, maar ook de residentiële markt voor platte daken nam de laatste 10 jaar exponentieel toe – een evolutie die nauw samenhangt met de intrinsieke meerwaarde van EPDM.”

U bedoelt dat EPDM veel mensen ertoe aanzet om voor een plat dak te kiezen?

Renaat Melis: “In zekere zin wel. Consumenten informeren zich alsmaar beter en willen de beste kwaliteit voor hun investering. Dan kan je niet om EPDM heen. Het staat garant voor betrouwbaarheid en degelijkheid. En zo krijg je stap voor stap een markt die platte daken verkiest. Je betaalt aan het begin wat meer, maar je bespaart ontegensprekelijk op de lange termijn.”

Begeleiding door professionals
Zijn er dan helemaal geen aandachtspunten voor EPDM?

Renaat Melis: “Toch wel. De gedachte aan een vuurvrije installatie overtuigt veel mensen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Begrijpelijk, maar niet altijd even verstandig. Details afwerken is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. En vooral: hoeveel particulieren hebben relevante ervaring op een dak? Als je voor het beste product kiest, zorg je best ook voor een vlekkeloze installatie. Dus mijn advies is om een ervaren dakwerker in de arm te nemen.

Is elke EPDM kwalitatief evenwaardig of bestaan er grote verschillen?

Renaat Melis: “Binnen de productgroep EPDM heb je verschillende types. Zo vind je EPDM in grote vellen met een dikte van 1mm, maar kan je evengoed kiezen voor een dik en gewapend rubbermembraan met vooraf aangebrachte nadentapes. Voor elk budget wat wils. Maar ook daarin laat je je het best begeleiden. Daarnaast zorgen technische evoluties ervoor dat EPDM een levend product is. Regelmatig komen er verbeteringen op de markt, van nieuwe lijmtechnieken tot efficiëntere verpakkingen. Op die manier blijft EPDM autoritair de markt aanvoeren.”