Renovatie plat dak zwembad Zomergem

Het Mastersystems-EPDM met Pre-tape en Alutrix-dampscherm van VM Building Solutions zorgen samen voor een ideale afdichting voor gebouwen met een hoge vochtigheidsgraad, zoals zwembaden. De dakwerkers van Goeman Construction Team (GCT) stelden alles in het werk voor de duurzame renovatie van de drie platte daken van zwembad Den Boer in Zomergem en vertrouwden hiervoor op de beste afdichtingsproducten.

Het dakwerkersbedrijf GCT was het gewend om met EPDM-membranen te werken, maar dankzij Mastersystems van VM Building Solutions heeft het nu kennisgemaakt met een zeer kwalitatief EPDM. Typerend aan dit EPDM is de totale dikte van 2,2 mm met als externe wapening een polyestervliescachering. Het technische voordeel hiervan spreekt voor zich: de fleeceback van Mastersystems verdeelt automatisch de dampdruk over het gehele oppervlak van het dak. Dit zorgt voor een strak dak! Deze extra laag biedt eveneens een extra versterking en “het natuurlijke gewicht van het membraan zorgt voor een plooivrij proces”, wat een direct voordeel betekende voor GCT. Het belangrijkste hulpmiddel voor het team waren echter de Pre-tape-naden van 7,5 cm breed.

"Voor dit project hadden we een EPDM-oplossing met fleeceback nodig, maar ik had nooit verwacht dat we het zó snel zouden kunnen plaatsen" (dakwerker GCT)

Als eerste stap moest er nog een gepaste ondergrond worden gekozen voor al dit kwaliteitsmateriaal! Voor de professionals van GCT was het belangrijk om een ondergrond te gebruiken die de afdichtingsefficiëntie van het dampscherm van klasse IV of de EPDM met Fleeceback goed kon steunen. Tijdens dit project was de plaatsing van een betrouwbare ondergrond nodig. De keuze voor SecurShield panelen was snel genomen. Deze harde panelen van hoge densiteit zijn vervaardigd uit PU met een gesloten celstructuur en zijn aan beide zijden bedekt met een hoogwaardige glasvliescachering. Dankzij de isolatielijm PX 500 was het bovendien kinderspel om de SecurShield-panelen te verlijmen. “Gewoon 3 gaatjes maken in de bus van de PX 500-lijm en klaar – zonder ook maar een druppeltje te verliezen,” vertelt de dakwerker. Zodra de SecurShield-panelen verlijmd waren, was het de ideale ondergrond voor het aanbrengen van het dampscherm.

"Met SecurShield waren we zeker dat we de juiste ondergrond hadden om Alutrix of Masterystems aan te brengen" (dakwerker GCT)

Het team kon al snel door naar de volgende stap, namelijk het plaatsen van het Alutrix-dampscherm. Dit product van VM Building Solutions levert uiterst sterke prestaties voor gebouwen met een hoge vochtigheidsgraad (klasse IV), zoals zwembaden, industriële keukens of zelfs sauna's. Het aluminium dampscherm is bijzonder resistent dankzij zijn glasvezelversterking, waardoor het onmiddellijk beloopbaar is tijdens de werken, ook als het nog enkele weken in beslag zou nemen. Alutrix is dus perfect geschikt als tijdelijke afdichting tot 6 weken.

"Alutrix, het ideale dampscherm voor een zwembad" (dakwerker GCT)

De Mastersystems EPDM van VM Building Solutions is uitgerust met een geprefabriceerde zelfklevende naad (= Pre-tape), wat het plaatsen van naden aanzienlijk versnelt. Concreet, moesten de dakwerkers voor een onberispelijk eindresultaat enkel de Masterstarter op één enkele kant aanbrengen, de Pre-tape beschermfolie verwijderen en ten slotte nog even aanrollen. Reken het maar uit! Minder werk om de naden te dichten, dus twee keer sneller klaar. Een ervaren dakwerker kan zo tot wel 70% tijd winnen bij het afwerken van naden. Dat is een fantastisch voordeel dat elke professional kan waarderen!

"Met Pre-tape konden we enorm veel tijd besparen bij het plaatsen van de overgangen - ongelooflijk gewoon!(dakwerker GCT)

De kwaliteitsproducten van VM Building Solutions die Goeman Construction Team (GCT) en andere professionele dakwerkers gebruiken, hebben een lange levensduur en leveren een eindresultaat op dat gegarandeerd alle records voor waterdichtheid verslaat.

Mastersystems